Friday, 14 October 2011

Oh Bulan!!!!

Tengah-tengah malam yang tension, kepala pun tension dengan research. ingat malam ni nak wat projek dengan partner aku, tapi ape leh wat, dia sakit lak tiba2..so dalam kesunyian malam, aku pun duk men kamera aku sorang-sorang. so, ape yang bagus pasal ISO?? malam ni aku guna aperture yang sama, shutter speed yang sama untuk tangkap gambar bulan. sementara bulan tengah penuh malam ni. Malam ni aku pakai aperture F32, n shutter speed 5". pada pendapat korang semua, gambar mana yang paling bagus. kadang-kadang bende-bende macam ni ikut selera masing-masing, sebab bende ni satu yang subjektif.

So, mana gambar lagi baik klu ikut ISO...

ISO = 100

ISO =500

ISO = 1000

ISO = 2000

3200

ISO = 6400

Bila kita tengok gambar-gambar yang ade ni, ISO 6400 sangat sensitif pada cahaya, namun begitu noise pada gambar menjadi begitu banyak. kita banding dengan gambar yang menggunakan ISO 100, gambar sedikit gelap tetapi noise pada gambar tiada. so, di sini boleh kita simpul kan, penggunaan ISO merupakan pilihan terakhir selepas kita adjust pada aperture dan jugak shutter speed. TAPI..gambar mana yang paling ok ek, pada korang semua????

5 comments:

FishyFasha said...

aku suka 2000.

Anonymous said...

the 100 punya? bcoz it was the one yg paling natural?yg paling nak dekat ngan hapa yg kita besa nampak?

lol idk

preserving nature as it is is a must.

iqbal said...

may be the natural and always seen by eyes is the most beautiful. btw technology is not wrong also, mgkin ISO 2000 pun cantik gak..
klu aku.. aku plih ISO 500..

fieha said...

suke yg 500..

iqbal said...

btul2..same la kita...^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...